Het "probleem" met thuisladen

Probleem? Dat klinkt meteen wel heftig. Maar het thuis opladen van jouw EV van de zaak is wel een dingetje vanwege de kosten die je maakt. Die wil je natuurlijk terug van de baas. Hoe zorg je ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt zonder heel veel moeite te hoeven doen? 

Waarom is dit een probleem?

Nog vóór de huidige energiecrisis was dit “probleem” er eigenlijk al, namelijk wat krijg je terug voor thuis opladen van de EV van de zaak? Iedere werknemer heeft namelijk een ander energiecontract met verschillende tarieven, verschillende constructies (vast of flexibel) en niet altijd een contract met groene energie. En dan laten we nog even buiten beschouwing dat werknemers ook zelf stroom op kunnen wekken. 

En nu komt daar nog een probleem bij, namelijk het prijsplafond. Voor de goede orde, dit is geen waardeoordeel over het prijsplafond, maar voor de verrekening van het thuisladen van een EV is dat wel een extra factor om rekening mee te houden.

Zit je als werknemer al tegen het energieplafond en ga je de EV van de zaak thuis laden? Dan schiet al gauw door het plafond heen. Dat betekent hogere kosten. En wie gaat dat betalen? Een logische en terechte vraag.

Wij hebben een aantal scenario’s op een rij gezet die voor het thuisladen van de EV van de zaak van toepassing kunnen zijn.

Vaste vergoeding per kWh

Je werkgever kan een vaste vergoeding vaststellen voor alle werknemers, bijvoorbeeld € 0,50 per kWh. Werknemers met een “oud” vast contract zijn dan blij, want in veel gevallen betalen ze aan de energieleverancier een lager tarief per kWh, en dus verdienen ze aan deze constructie.

Maar ben je een werknemer met een flexibel energiecontract, en zit je met je eigen (particuliere) verbruik al tegen het plafond van 2.900 kWh, dan heb je een probleem. Boven het prijsplafond is de prijs per kWh aanzienlijk hoger, en dus moet je in dat geval flink bijleggen voor het laden van jouw EV. Daar ga je als werknemer enkele honderden euro's op achteruit. Dat zorgt voor ongelijkheid en dat is niet de bedoeling.

Voorschot op basis van gemiddeld gebruik

Je werkgever kan ook iedereen met een EV van de zaak een voorschot betalen. Je stelt een gemiddeld verbruik vast, een bedrag een bedrag per kWh en betaalt dit iedere maand uit. Vervolgens gaat de werkgever aan het eind van het jaar het verbruik uitrekenen aan de hand van de energienota’s en het thuisverbruik en betaalt de resterende kosten aan de werknemer.

Dit is een eerlijke oplossing voor werknemer en werkgever en voorkomt disuccies. Het brengt wel een extra administratieve last mee die zich jaarlijks herhaalt. Daarnaast worden de kosten achteraf verrekend. Dat kan een werknemers als nadelig ervaren. 

Gebruik je de laadpalen van Alva Charging Services, dan is het uitlezen van de benodigde informatie eenvoudig te doen en kun je de nabetaling eenvoudig uitvoeren. Hoewel dit een werkbare oplossing is kan het beter.

Flexibele vergoeding

De werkgever kan er ook voor kiezen dat werknemers een flexibele vergoeding krijgen op basis van verbruik en de kosten per kWh. Daarbij ligt de bal bij de werknemer om ervoor te zorgen dat het juiste tarief per kWh wordt gebruikt, en dat dit tijdig wordt aangepast als het prijsplafond wordt overstegen. 

Hoewel deze oplossing past bij de huidige flexibele markt is dit wel onderhoudsgevoelig voor a) de werknemer die zelf de juiste informatie ingeeft voor de verrekening van de kosten, en deze informatie op tijd aanpast. En b) de werkgever die zicht wil kunnen houden en eventueel controle (bijv. steekproeven) wil uitvoeren op de tarieven.

Het kan nog ingewikkelder

Deze en eerder genoemde oplossingen werken, maar zijn niet optimaal. Het sluit niet voldoende aan bij de situatie van de werknemer, of het vergt inspanning van de werknemer, -gever of beide. 

Een andere, complicerende, factor die we tot nu toe buiten beschouwing hebben gelaten is de zelf opgewekte stroom van de werknemer. Als een werknemer beschikt over, bijvoorbeeld, zonnepanelen wil hij of zij daarvoor gecompenseerd worden. Hoe stel je deze kosten vast? En hoe bepaal je de hoeveelheid gebruikte stroom van deze panelen?

Met meerdere werknemers komen evenzoveel situaties aan bod die een passende oplossing nodig hebben. Dat maakt de vergoeding voor thuisladen een lastige situatie.

Dat kan anders!

Bij Alva Charging Services hebben we een oplossing hiervoor. Slim Laden met eigen energiecontract. Met deze oplossing worden werk en privé van elkaar gescheiden en hebben werkgever en werknemer geen omkijken naar de verrekening van de kosten, dat behoort namelijk tot het verleden.

Zelf opgewekte energie is ook uit dit scenario verdwenen omdat dit (weer) rechtstreeks aan de energieleverancier kan worden teruggeleverd met de bijbehorende regelingen. 

Bij Slim Laden met eigen energiecontract maak je gebruik van een laadpaal met een eigen energiecontract. Dat contract staat op de zaak en dus worden deze kosten direct in rekening gebracht bij de werkgever. Bij thuiskomst sluit de werknemer de EV aan de lader aan, en dat is alles. Nou ja, alles? Nee. Deze laadoplossing is ook nog eens een stuk voordeliger en groener dan de laadoplossing met verrekening.

Bekijk Slim Laden met eigen energiecontract voor meer informatie over deze laadoplossing.

Volg ons



Contact

Alva charging services B.V.
Pyriet 5
9207GK Drachten

T 0850163611
support@alva-charging.nl

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.